Kurumsal Katalog

11. FLOWER SHOW FUARI AÇILIŞI YAPILDI

11. Flower Show Uluslararası Süs Bitkileri, Peyzaj ve yan Sanayi İhtisas Fuarı açılışı sektörün öncü kuruluşlarının katılımıyla başladı. 14 Kasım Perşembe günü Tüyap Fuar Merkezi'nde gerçekleştirilen fuarın açılış programına, Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı İbrahim Sönmez, Ödemiş Belediye Başkanı Mehmet Eriş, İstanbul Ağaç ve Peyzaj AŞ Genel Müdürü Ali Sukas, Türkiye Tohumcular Birliği (TÜRKTOB) Yönetim Kurulu Başkanı Savaş Akcan, Peyzaj Mimarları Odası İstanbul Şubesi Başkanı Murat Ermeydan, Süs Bitkileri Üreticileri Alt Birliği Başkanı Ahmet Dündar ve Süs Bitkileri ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı İsmail Yılmaz ile çok sayıda katılımcı katıldı.

Açılışta konuşan Ağaç ve Peyzaj AŞ Genel Müdürü Ali Sukas, “ Öncelikle 11.si düzenlenen fuarımıza hoş geldiniz diyorum. Bu fuarın üreticilerimiz başta olmak üzere daha sonra tüm kullanıcılarımıza hayırlı olmasını diliyorum.  Ülkemizin yeşil olan doğasına artı bir değer olarak gördüğüm bu fuarın sektörümüze güzel katkılar yapacağına inanıyorum. İstanbul Ağaç ve Peyzaj AŞ olarak, 8 yıldır Flower Show Fuarı’na katılıyoruz. İstanbul Türkiye nüfusunun yüzde 20’sini barındıran, tarihi ve doğal güzellikleriyle benzersiz bir şehir. İstanbul üzerimize önemli sorumluluklar yüklemektedir. Bu sorumluluk bilinciyle çalışmalarımızı yapmak zorundayız." dedi.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Ekrem İmamoğlu'nun önceden belirlenen yurtdışı programından dolayı fuara katılamayacağını belirten Ali Sukas, "Sayın Başkanımız daha önce belirlenen programları sebebiyle aramızda olamadılar. Sayın Başkanımız sizlere selamlarını iletmemi istedi.  Hepinize çok selamları var” dedi.

Göreve geldikten sonra İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin hazırladığı 2020 – 2024 yıllarını kapsayan Stratejik Plan toplantısına katıldığını ifade eden Sukas, “Bu çalışmalarda Sayın Başkanımız Ekrem İmamoğlu’nun bugüne kadar yapılmış olan yeşil alan çalışmalarının korunması, geliştirilmesi ve bunun daha ileriye taşınması konusunda özel bir yaklaşımının olduğunu gördüm. Bu bakış açısı sektörün önemli bir parçası olan bizler için ümit verici bir durum diye konuştu.

Sektördeki planlama sorunlarına da değinen Sukas, "Planlamalardaki sıkıntılar yüzünden üretimde problemler yaşıyoruz. Üretim planlama ile başlar. Bitki yetiştiriciliğinde Türkiye belli bir konuma ulaştı. Çiçek ve çalı grubunda ilerleme önemli oranda söz konusu fakat boylu fidan yetiştiriciliğinde sıkıntılarımız var. Bunu aşmak için mutlaka bilimsel çalışmalara ve işbirliklerine önem vermeliyiz. Bu sektörde başarılı olmak istiyorsak; öncelikle işimizi sevmek zorundayız. Bitki yetiştiricisi bir kişi çocuğunu yetiştirirken gösterdiği ilgi ve alakayı bitkiyi yetiştirirken de göstermezse inanın başarılı olma şansımız yoktur. Toprağı tanımalıyız. Maalesef toprağı bilmiyoruz. Tohum konusunda kalite düşük seviylerde, tüm bu birleşenleri en iyi ve en doğru şekilde yaptığımızda sektörümüzün gelişerek büyüdüğüne ve ülkemizin bu alanda diğer ülkeler ile rekabet ettiğini göreceğiz" ifadelerini kullandı.

Sektörün daha iyi konuma gelmesine ilişkin önerilerini sıralayan Ağaç ve Peyzaj AŞ Genel Müdürü Ali Sukas, “Öncelikle bu alanın hiyerarşisinin belirlenmesi gerekiyor. Bu sektörün koordinasyonunu sağlayan, dertlerini dinleyen ve çözüm üretmeye çalışan bir oluşuma ihtiyaç var bu daire başkanlığı da olabilir, bana kalırsa bu sektör Genel Müdürlük düzeyinde temsil edilmelidir. İhracatta başarı hedefliyorsak, kaliteli üretim ve bu alanda başarılı diğer ülkelerle rekabet etmek istiyorsak; Genel müdürlük düzeyinde organize edilmesi gerekiyor.” diye konuştu.

Üreticilerin ayrı ayrı kooperatifler kurmasının sektöre katkı sağlamadığını belirten Ali Sukas, “Her ilçede bir birlik ya da bir kooperatif olmalı. Bu yasal zorunluluk haline gelmeli, kooperatif sayıları siyasi veya sosyal rekabete göre artmamalı, üreticiler bir araya gelmeli ve her ilçede bir birlik veya kooperatif çatısı altında birleşmelidir.  Kategori olarak kendi içerisinde bu birlikler ayrılabilir ama her önüne gelen bir kooperatif kurmamalıdır.”

“İSTANBUL PEYZAJINDA YERLİ ÜRÜNLERE YER VERECEĞİZ”

Yeni döneme ilişkin yerli üreticilerin desteklenmesi konusunda konuşmasını sürdüren Sukas, “Biz Ağaç AŞ olarak önümüzdeki süreçte satın alacağımız bitki segmentindeki bütün ürünlerimizin yerli olmasını istiyoruz. Geldiğim gün itibariyle satın almacı arkadaşlarımıza verdiğim talimat şudur; Arkadaşlar sahaya gireceksiniz. Tarlaya gireceksiniz. Bir ürün alacaksan yerinde görerek sahibinden alacağız. Tarlaya gideceksiniz ürün sahibi ile siz aynı karede fotoğrafınızı göreceğim dedim. Üretici olacak kaliteli ürün olacak ve dolayısıyla fiyat avantajı da sağlamış olacak. Önümüzdeki süreçte üretici birliklerimizle bir paydaş olarak oturup beklentilerimizi ve çözüm önerilerimizi konuşacağız.” ifadelerinde bulundu.

İstanbul Ağaç ve Peyzaj AŞ’nin yeni dönem vizyonundan da bahseden Sukas,  " Su ve toprak isteği daha az olan türlere yöneleceğiz. Aşırı maliyetli, aşırı su isteği olan uygulamalardan mümkün olduğunca uzak duracağız. Kendi yerli üretimimize dayalı kendi doğal türlerimizle İstanbul peyzajında yeni bir süreç başlatacağız.”

Konuşmasının sonunda organizasyonda emeği geçenlere teşekkür eden Ali Sukas’a plaket takdim edildi. Program açılış kurdelesinin kesilmesi ile sona erdi. Genel Müdür Ali Sukas ve beraberindeki heyet daha sonra fuar alanındaki stantları ziyaret etti.