GENEL MÜDÜRÜMÜZ ERMEYDAN TMMOB KONFERANSINA KONUŞMACI OLARAK KATILDI

Genel Müdürümüz Sayın Murat ERMEYDAN   TMMOB  'Türkiye Orman Mühendisleri Odası' İstanbul Şubesi tarafından düzenlenen "Mega Kentte Orman Olmak" adlı Konferansa konuşmacı olarak katıldı. Sarıyer Yaşar Kemal Kültür Merkezinde gerçekleştirilen Moderatörlüğünü Prof. Dr. Yusuf GÜNEŞ'in yaptığı konferansa;

İstanbul Ağaç ve Peyzaj AŞ Genel Müdürü, Peyzaj Mimarları Odası İstanbul Şube Başkanı - Murat ERMEYDAN

İstanbul Üniversitesi  Orman Fakültesi Öğretim Üyesi  - Prof. Dr. Hüseyin DİRİK

Yüksek Mimar Dr. Sinan GENİM

İstanbul Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi  - Prof. Dr. Mikdat KADIOĞLU

Şehir Plancıları Odası İstanbul Şube Başkanı - Tayfun KAHRAMAN

Orman Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı - Yüksel YÜKSEL

konuşmacı olarak  katıldılar.

Genel Müdürümüz Murat ERMEYDAN İstanbul da  Kent Peyzajının değerlendirmesi hakkında konuşma yaptı. Konuşmasında özetle;

Ülkemiz her geçen gün Orman kaybına uğrarken Ormanları korumak, yeni alanlar ağaçlandırmak hepimizin bir yurt görevidir. Modernleşme, sanayileşme ve kentleşme adına beton yığınları haline gelen şehirlerimizde son yıllarda; özellikle halkımız ve yerel yönetimlermiz durumun vehametini kavramış bakış açılarını yeşile ağaca yöneltmeye başlamıştır.

Bir mega kent olan İstanbul yeşile tekrar kavuşma yolunda diğer şehirlere örnek adımlar atmaktadır. İBB nin ilgili birimleri yeşiller içinde bir metropole kavuşmak için park, bahçe ve yeşil alanları zenginleştirmeyi stratejik bir amaç olarak belirlemişlerdir. istanbulda kişi başına düşen yeşil alan miktarı 5,69 m2 dir. Mevcut ormanlık alanların yanı sıra rekreatif ve sosyal donatı alanları kent ormanları oluşturarak halkımızın günlük yaşam stresinden uzaklaşabilecekleri, spor yapabilecekleri, dinlenebilecekleri, piknik yapabilecekleri alanlar oluşturulmuştur. Anadolu yakasında Ümraniye Kent Ormanı ve Şile Balıbey Kent Ormanı ile Avrupa yakasında Küçükçekmece Şamlar Kent Ormanı ve Sultangazi Kent Ormanı olmak üzere dört kent ormanı İstanbul'a kazandırılmıştır.

İstanbul'un farklı yerlerinde bulunan tarihi korular son 11 yılda yeniden tasarlanıp, İstanbul'a yakışır Rekreasyon alanları haline getirilmiştir. Bunlardan bazıları; Emirgan Korusu, Gülhane Korusu, Yıldız Korusu dur.

Böylesine büyük bir metropolde  şehrin akciğerlerini oluşturmaya yönelik diğer bir önemli gelişmede; Avrupanın en büyük şehir parkı Merter Çırpıcı bölgesinde planlanmış olup yapımı halen devam etmektedir.

İstanbulda 147 kavşak, 312 park ve toplam alanı 803 dekar sahil parkı düzenlendi. 1,9 milyon adet ağaç dikimi yapılırken 335 milyon adet mevsimlik çiçek üretildi, 7,8 milyon m2 yeni yeşil  alan oluşturuldu. istanbul genelinde 1,3 milyon adet ağaç 7,8 milyon adet gül ve çalı bakımı yapıldı. istanbulda 119 adet süs havuzu bulunmaktadır.

7 baraj havzasında 8,5 m2 alanda 522 bin adet ağaç dikimi yapılmıştır.

52 adet mezarlığın bakımı yapılmaktadır, bakımı yapılan mezarlıklar alanı toplamı 3,1 milyon m2 dir.

şeklinde genel bilgiler verdi.